11. nov, 2020

Regnvatten

Idag sitter jag vid köksfönstret och tittar ut på persikoträdet som tack vare den varma hösten fortfarande har några gröna löv kvar. Jag brukar vänta tills alla löv har fallit innan julbelysningen hängs upp. Som det ser ut nu kan det vara löv kvar när vi firar nyår om det nu blir ett nyår i dessa coronatider.
Det känns lite vemodigt när hösten snart börjar övergå i vinter. Månaden november har inte speciellt mycket positivt att tillföra och är heller inte någon rolig månad. Många tycker att hösten är härlig men för min del är det bara en transportsträcka som man måste uthärda.
Mina tankar går idag till allt regn som INTE FALLIT. Här i Linköping är rabatterna genomdränkta och myllan lyser svart och fuktig. Önskar jag skulle kunna säga samma sak om rabatterna på landet.
För fjärde året i rad har regnet kanske inte uteblivit helt men det har heller inte varit speciellt rikligt. Efter en regnig vinter var rabatterna genomdränkta i våras, men vad hjälper det när april blev nästan ökentorr. Under högsommaren har vi fått hyggligt med regn för att sedan avsluta sommaren med augusti och september då det nästan inte regnade alls.
Ibland känns det som ett hån när man följer radarskärmarna från SMHI. Oavsett varifrån regnet kommer så försvinner det när det kommer ut till oss på ostkusten. Kommer regnet från söder förflyttar det sig sakta upp för att när det kommer till våra trakter dela sig eller annars bildas ett stort hål i regnområdet vilket stannar över vår trädgård. Det enda som samlas i regnmätaren är damm. 2018 försökte jag öka regnmängden genom att montera en stor tratt på regnmätare men vad hjälpte det när regnet uteblev helt.
Jag byggde en tank hösten 2017 och den har ändå varit till stor hjälp då det inte behövs mer än 25 mm för att fylla de 4000 liter den rymmer. Men som sagt förutsättningen är ändå att det regnar.
Nu har jag ändå lite hjälp av tanken då jag i nödfall kan fylla den från vår källa så att källvattnet får värmas upp lite innan jag anväder det att vattna med.
Vår granne på landet anlade i maj 2018 en stor gräsmatta. När de 300 kvadratmetrarna hade rullats ut kom sommaren och alla vet hur den blev 2018. Varm solig och torr som en öken. Han fick handla vatten för många sköna tusenlappar innan den sommaren var över. Som tur var hade han grävt ner en ny toatank och då sparat den gamla vilket gjorde att tankbilen kunde fylla den gamla toatanken med 3000 liter sjövatten.
Grannen och jag har åkallat gudarna och dansat regndans under stora delar av sommaren men utan något större reultat.
Idag kan man styra allt med hjälp av appar i mobiltelefonen så nu står mitt hopp till att någon klurig person hittar på en app i vilken man kan styra regnområdena, peka med fingret och flytta regnområdet dit man vill. När den appen når marknaden kommer jag att köpa en direkt oavsett vad den kostar.