9. feb, 2018

Äntligen dags att så

Så underbart det är att vakna upp på morgonen och titta ut genom köksfönstret när ljuset nu är på väg tillbaka. Solen, om den visar sig, som för bara några veckor sedan endast kunde skönjas mellan trädens grenar på andra sidan gatan har redan hunnit långt upp på himlen. Hoppet om en ny vår börjar väckas till liv igen.
Som de flesta antagligen förstått så är jag igen vän av den årstid vi nu befinner oss i. För mej är den till stora delar en transportsträcka, även om det finns små ljusglimtar här och där även i den här gudsförgätna årstiden.
Terapin vid den här tiden på året är den vanliga – fröpåsar. Om det är någon som vill prova, ta fram några fröpåsar, känn, titta och dofta på dem, använd dina sinnen och bara njut. Skaka gärna påsarna för att höra den vackra musik som uppstår när man sätter fröerna i rörelse inuti den fantastiska lilla papperspåsen. Jag garanterar att du genast känner glädjen av den kommande våren även om den just nu känns ganska avlägsen. Du kan också förnimma doften av den solvärmda jorden i de nästan upptinade rabatterna.
Ni tycker säkert att det låter fånigt, och visst är vi trädgårdsmänniskor lite fåniga, men för mej är den lilla påsen upphov till nytt liv inte bara för de små fröerna i påsen utan också för min egen del. Med fröpåsarna startar livet på nytt efter en grå och trist vinter.
Mina fröpåsar är så slitna ett stycke in i februari att jag måste handha dem med största försiktighet för att de inte ska gå sönder och fröerna ska ramla ur de tunnslitna påsarna.
Väntan har varit så lång att jag nu inte längre kan motstå frestelsen att peta ner några små fröer i den svarta myllan. För att inte förstöra alla fröpåsar kan man i alla fall börja med ett par påsar så att abstinensen lägger sig något.
Varje år gör jag samma misstag då jag har svårt att stå emot de första värmande solstrålarna. Fröpåsarna med sommarblommor öppnas alltid för tidigt och det vet alla som håller på med sådder att det inte är bra om man är för tidig. Fortfarande är den ljusa tiden av dagen för kort för att växterna som gror ska få ljuset de behöver.
Vilken lycka – nu har fröerna från Trädgårdsamatörerna kommit och då kan man börja så på riktigt då alla fröer är perenner. Perennerna går utmärkt att så i krukor vid den här tiden och placera dem utomhus på en skuggig plats för att de inte ska torka.
När jag öppnade den första påsen med såjord i köket gick hustrun förbi och kommenterade att det luktade illa – jag tror att vi i vårt drygt 45-åriga äktenskap aldrig varit så nära en skilsmässa som just i detta ögonblick – för min egen del kan jag nog klara en sådan skymf även om det är svårt, men tänker hon inte alls på den lilla påsen som är helt underbar och doftar så ljuvligt? I min första reaktion var jag på väg att skriva till DO för inte kan man behandla en liten påse med såjord på detta sätt. Efter att hustrun ångrat sitt uttalande och jag hade lugnat mej en stund och bedyrat påsen att hustrun inte menade vad hon sa så kom både påsen och jag överens om att vi kunde avstå från anmälan. Hustrun har fortfarande svårt att förstå den känsla man upplever när det är dags att öppna den första jordsäcken på det nya året.
Nu står jag dock antagligen inför ett ytterligare problem när jag börjar fundera över hur det ska gå med mina planer på en ”hästbajslasagne” (HBL), som jag läste om i Allt om trädgårds senaste nummer och funderade på att göra bakom gästhuset. Där står att gammalt ensilage luktar inget vidare men är mums för växter och med hustruns luktsinne kommer jag antagligen att ha svårt om inte omöjligt att dölja doften från denna hästbajslasagne. Hoppas att matjorden som ska ligga överst i lasagnen ändå kommer att dämpa doften annars är det antagligen kört. En HBL ska enligt tidningen vara det optimal att odla grönsaker i.
Hur det nu går med detta så har i alla fall de tjugo fröpåsarna eller rättare sagt fröerna i påsarna från Sällskapet Trädgårdsamatörerna nu hamnat i jorden och kommer förhoppningsvis i vårdagarna att sprida stor glädje när den första grönskan visar sig i krukorna.
Jag vill passa på att tacka alla de människor som lämnar fröer till Trädgårdsamatörerna och inte minst till dem som lägger så mycket tid och arbete på att sortera och skicka fröpåsarna till oss trädgårdstokiga människor.
Till er som ännu inte gått med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna kan jag varmt rekommendera att ni går in på http://www.tradgardsamatorerna.nu/ för att få mer information.

Hemsida: www.johnnyobirgitta.se