2. feb, 2018

Selma

Återigen sitter jag här vid mitt köksfönster, om än något bättre till mods än tidigare, och funderar över hur förunderliga varelser vi människor är. Har ni tänkt på hur lättmanipulerade vi är. Se bara på hur olika trender får oss att likt vågorna på havet ryckas med dit vindarna blåser. En sak som igår var helt otänkbar kan idag vara högsta mode och någonting som alla måste ha.
Ibland har jag funderat över vem denna någon är som styr över våra liv så brutalt. Hur ser denna någon ut och vart bor hen? För att göra det enkelt kallar jag denna någon fortsättningsvis för Selma.
De som kommer ihåg Selma vet att hon hade förmågan att i alla lägen styra Lilla Fridolf dit hon ville. Hade Selma haft tillgång till Facebook och andra sociala medier hade hon utan tvekan kunnat vara den som styrt allas våra liv idag.
En sak av många som Selma påverkat de senaste åren är kök!
Varför måste alla som byter bostad, så fort de flyttar in, alltid börja med att riva köket i den nya bostaden. Även om detaljerna i köket inte har så många år på nacken så är det en nyans fel färg eller så har luckorna inte riktigt den form man tänkt sig.
Nej, köket måste naturligtvis bort och ersättas med ett nytt. För hur ska man kunna vistas i ett kök som inte har det allra senaste inredningstrenden.
Att man sedan när köket är klart, med sina blänkande granitbänkar och sina app-styrda vitvaror, aldrig någonsin kommer att handha en torskfilé eller en oxfilé i det glänsande köket har ingen som helst betydelse. Det är det blänkande köket som är det viktiga!
Tittar man sedan på hur Selma bestämt att köket ska utrustas så är granitbänkarna belamrade med köksassistenter, bakmaskiner, fritöser, grillar, airfryer, pastamaskiner, brödrostar, äggkokare, citruspressar, fondue, vattenkokare, espressomaskiner, slow cooker och vem kan klara sig utan en sportblender för att kunna göra egna energidrycker att ta med till gymmet.
Det är nu man börjar förstå varför så få människor lagar mat i sina nya kök, de får helt enkelt inte plats.
Jag måste medge att jag själv hör till Selmas skara av följare sedan många år. Inte mindre än fem kök har gjorts om under en relativt kort tidsrymd då även sonen och hans familj tillhör de lättmanipulerades skara. Förr kunde en köksinredning hålla i generationer och renoverades nästan aldrig. Möjligen kunde vitvarorna bytas ut när de gav upp och vägrade utföra sina arbetsuppgifter. Men idag!
Kylen gick sönder för ett tag sedan och när den köptes var den vit och fin och högsta mode. Men hur gör man nu när Selma bestämt att den ska vara rostfri. Kan man ha en kyl som är rostfri och en frys som är vit? Nej, naturligtvis inte! Hur skulle det se ut! Att frysen går klanderfritt och dessutom är självavfrostande spelar ingen roll, den är ju vit!
Skulle det vara så tacksamt att kylen som gått sönder mot alla odds är rostfri så har den en vacker blank rostfri dörr och på marknaden saluförs bara mattpolerade vilket ingen, ens i sin vildaste fantasi, kan tänka sig att kombinera.
Från kök är steget inte så långt till mat – jag skulle därför vilja fråga Selma varför alla dessa matprogram på tv?
Idag kan man slå på tv:n vilken tid på dygnet som helst eller vilken kanal som helst så lagas det mat. Med samma frenesi som den förbaskade reklamen åker grytor och kastruller fram på bästa sändningstid.
Oavsett programmets grundidé ska det alltid finnas någon som står vid spisen och rör i några grytor eller hackar grönsaker. Vad är egentligen meningen med dessa matprogram där man redogör steg för steg hur rätterna ska tillagas när den största delen av befolkningen ändå köper färdig mat eller går på restaurang för att inta sina måltider.
Ett exempel på detta är mina tv-favoriter, trädgårdsprogrammen, vilka för övrigt inte visas allt för ofta. Även här intas ganska snart tv-rutan av kokande kastruller och fräsande stekpannor och trädgården får man i bästa fall se från köket – genom köksfönstret.
Så du Selma, som styr våra liv så brutalt, om du läser detta från en av dina följare skulle jag vara tacksam om du kunde ordna lite mindre grytor och kastruller och mycket mera trädgård i fortsättningen.

Tack på förhand!
En trogen följare