12. jan, 2018

Glödlampor

Vi har det ganska mörkt för att inte säga ett kompakt mörker i Sverige vid den här årstiden. Jag började därför vid första advent titta på vilka lampor i huset som var i behov av att bytas. För nästan en vecka sedan var jag klar! Ni tror antagligen inte att det är sant men har ni tänkt på hur många olika varianter av glödlampor det finns?
Från jättestora till pyttesmå. En del är så små att man vid min ålder måste ta fram förstoringsglas för att överhuvudtaget se lamporna. När dessa små glödlampor sedan ska monteras måste man använda ett papper eller liknande för enligt instruktionen får man inte hålla direkt i glödlampan. Hur tusan ska man kunna hålla ett papper mellan fingrarna och lampan när man inte ens ser glödlampan.
Har man lyckats komma så lång att ett papper hamnat rätt så är det två små pyttepinnar som ska in i två lika små pyttehål på lamphållaren vilket är näst intill omöjligt.
Innan man kommer så här långt så ska man också ha skruvat bort skyddet som sitter runt glödlampan. Det är många gånger ett glas samt några väldigt små plåtbitar med skruvar som håller fast glaset.
Att ta bort delarna för att blotta glödlampan är oftast inga problem då de ramlar bort så snart skruvarna har lossats. Att det sedan tar en bra stund att leta reda på skruvar och brickor som oftast hamnat under soffor eller andra föremål där det är näst intill omöjligt att nå dem är den stora utmaningen. Har man riktig otur hör man dem skramla till i dammsugaren vid nästa storstädning och får då leta genom en antagligen full damsugarpåse för att hitta de små liven. Som om denna utmaning inte skulle vara nog så ska glas, brickor och skruvar tillbaka på plast igen.
Nu finns det ju ytterligare en variant av spotlights där glödlampan i sig är spotlighten och då tänker man – här finns ju ändå en lampa att hålla i – men då tänker man fel för här har man gjort lamphållaren så finurlig att för att överhuvudtaget kunna montera lampan måste man placera en liten gummituta på lampan för att ha något att hålla i. De två små hålen på lamphållaren som ”pinnarna” ska in i kan man inte se. Detta gör att man i blindo får prova sig fram för att hitta rätt. Inte nog med detta, vissa av dessa lampor ska inte bara stickas i utan måste samtidigt skruvas en utmaning som kräver stor närvaro.
Nu har vi kommit till led-lampor, en revolution som skulle göra vardagen till en lek och även skulle vara den ultimata miljövänliga glödlampan. Men varför finns det så många olika sorter och hur tusan ska man veta vad man ska välja.
När man för femte gången är i affären för att få tag i rätt glödlampa som stämmer, då ger i alla fall jag upp – och för den som vill vara miljöhjälte och njuta av skogar, sjöar och berg i framtiden är det antagligen ett mindre bra alternativ med tanke på alla bilturer till butiken som tillhandahåller dessa fantastiska lampor.
Men nu kan i alla fall jag stoltsera med att våra lampor lyser
för till och med hustrun är nöjd och går runt i huset och myser.