29. dec, 2017

Gott Nytt År

Så blev det nyår och naturligtvis gläds jag när ett nytt år inträder även om det så här på äldre dar skulle kunna gå något långsammare och då framförallt på sommaren.
Listan till STA:s frölista (Sällskapet Trädgårdsamatörena) är redan genomgången och nu är det bara att beställa fröerna. Fröer som inhandlats under hösten och vintern från andra håll i både Sverige och USA och som legat i undangömda i skåpen kan nu plockas fram för att studeras ingående så att de små fröerna ska få den bästa start i livet som det går att uppbringa.
När det gäller minnen från det gångna året så är det ett minne som totalt har överskuggat alla övriga – torkan. Redan tidigt på försommaren kom alarmerande uppgifter om hur grundvattennivåerna var extremt låga. Sjöarna torkade nästan bort på vissa platser i södra Sverige.
Jag har skaffat några djurskrämmor där en radio med hjälp av en rörelsedetektor slås på så snart jag eller något djur är i närheten. Jag tror de är ganska effektiva då jag många gånger i sommar fått hjärtat i halsgropen när de slår på. Oavsett vilken tid på dygnet jag var ute i trädgården så hördes alltid torka, torka och åter torka i den inbyggda radion. Eftersom vår trädgård ligger på en ö i kustbandet av norra Småland så är det där normalt ganska torrt då regnet oftast slutar att falla någon halvmil in i landet.
Att ha en trädgård där torkan normalt är ett problem visade sig 2017 vara nästan oöverstigligt. Att vattna när vi i juli på tre veckor inte fått en enda regndroppe var svårt även om vi, i vår källa, verkade ha hur mycket vatten som helst så är övriga boende på ön oroliga. När natten var som mörkast smög jag därför ut med vattenkannan och i skydd av mörkret och den nattliga dimman dansade jag runt likt en älva och vattnade de mest akuta växterna så att de skulle ha en möjlighet att överleva torkan. När sommaren började gå mot höst visade det sig att de flesta växter ändå klarat den torra sommaren.
Efter att under hösten ha satsat både pengar och möda på att bygga en tank under altanen till huset började regnet strila allt häftigare. Trots att det bara är en liten del av hängrännorna som ännu är kopplade till tanken blev den ganska snart full. Detta innebär att jag nästa vår kan starta med 4200 liter regnvatten i magasinet. Nu när vi är i slutet av december har det regnat nästan oavbrutet sedan början av hösten så frågan är om man kommer att behöva vattna nästa år. Om torkan skulle slå till igen så har grannen bytt ut sin toatank och kommer att använda den gamla tanken till att samla regnvatten i och då kanske jag kan köpa gödslat regnvatten av honom. Skämt åsido han hade en spolbil ute som rengjorde tanken som är på 3000 liter.
På SMHI:s hemsida Grundvatten.nu kan man se hur det står till med grundvattennivåerna som nu i slutet av december är helt återställda vid vårt sommarhus. Även i sjöarna börjar vattenstånden bli normalt.
Kommer det bara lite snö innan vintern är slut och våren tar vid så kan vi nog med tillförsikt se fram mot ett nytt trädgårdsår.
PS. Bilden från sommarhuset är från 2010 om någon skulle undra.

Med detta vill vi önska alla ett riktigt Gott Nytt År!