17. maj, 2016

Nu är det krig – mot rådjuren

Efter en vecka med fantastisk värme och en sol strålande från en klarblå himmel har det nu åter förbytts i en bister kyla. Dock har perioden med kyla någott gott med sig då det för första gången på många veckor regnade. Under veckan när den ljuva värmen smekte våra vita kinder förbyttes naturen från en brun sörja till en vacker skimmrande ljusgrön nyans. Regnet har dessutom gjort att naturen ännu en gång ändrat skepnad. Från det skira ljusgröna till en mera mogen grön nyans.
Värmen som besökte oss under en vecka kommer alltid tillbaka ungefär vid samma tidpunkt varje år. Dock kanske inte riktigt så varmt som det blev i år. Det är när tulpanerna just slagit ut och visar sin otroliga prakt i rabatterna som värmen slår till. Det gäller då att ta till vara varje minut av blomningen då den ganska snart försvinner igen på grund av värmen.
För första gången har vi haft stora problem med rådjur. Rabatter med Jätterams har blivit stubbåker, Kungsnävans gröna kuddar ser ut som gröna sugrör efter att bladen blivit salladsmums för rådjuren. En del av de trädliljor som sattes förra året är jämnade med marken för att inte tala om tulpanerna som antagligen aldrig kommer att visa sig igen. Kanske beror rådjursbesöken av det torra vädret som varit en längre tid med vattenbrist i skogen som följd. Med fyra dammar och en önskebrunn så finns det gott om vatten i trädgården.
Ett par rådjursskrämmor har inhandlats på nätet och är på väg. Det verkar dock som attackerna från rådjuren avtagit något de senaste dagarna.
Glädjande är att Praktmagnolians blommor inte ingår i rådjurens meny.