11. mar, 2016

Snart är det Påsk...

Just nu längtar jag till påsk...

...och den tid då det är dags att börja med vårstädningen. Även om det är tålamodskrävande att vårstäda då det finns hur mycket barr som helst så är det underbart när man får börja. Det gäller att vara ute i tid innan allt för mycket börjar grönska. Jag brukar hoppa omkring som en galning när det är dags att gå till sömn på kvällarna då kramperna i låren och vaderna sätter in. För även om vi går 40 minuter varje dag under vintern så är det antagligen nya muskler som används vid trädgårdsarbetet. Muskler som förmodligen har varit i vila hela vintern.
I år liksom tidigare år finns en hel del att göra med bland annat färdigställande av en rabatt på berget på baksidan. Naturstensgångar ska läggas om då rötter skjuter upp stenen så att det blir vanskligt att gå i gångarna. En ny naturstengång ska göras fram till bryggan på baksidan och här ska även en del rabatter göras om då den lilla gräsmatta som finns ska bort.
Två rabatter på framsidan har förberetts för att breddas och då är tanken att de växter som redan finns i rabatterna ska flyttas så att de fyller ut de breddade rabatterna.
Nedanför den lilla dammen på framsidan skall göras en ny rabatt i ett ganska sluttande läge med vandrande skugga. Många av växterna till den här rabatten är redan beställda hos Spezialplant - Lars Danielsson och kommer förhoppningsvis när det börjar bli dags att göra rabatten.
Vid stora dammen på baksidan växer klematis i en gammal trädstam. Under vintern har trädstammen blåst ner och jag har därför byggt en ställning i vinter för klematisen att växa i.
I gräsmattan på framsidan finns brunnslock till en toatank och en trekammarbrunn. Västerviks kommun har nu bestämt att locken till dessa är för tunga och tar därför ut en avgift på 500 kronor per lock och gång. För vår del innebär detta en extra kostnad med 2.000 kronor per sommar och jag har därför byggt en ram med sexkantiga lock av tryckimpregnerat trä och med gångjärn som gör att vi förhoppningsvis slipper den här kostnaden. Jag har viss förståelse för kostnaden då det blir tunga lyft när dessa tankar ska tömmas.
I vinter har jag också byggt en 80 cm hög betongkopia av Spårö båk som är en välkänd byggnad för alla västerviksbor och de som seglar i skärgården. Den ska få sin placering på berget på baksidan. En liten köpt ängel ska också få en plats där bäcken mellan stora och lilla dammen på framsidan rinner.
Ja, jag vet att jag tidigare har skrivit om att jag inte gillar sådan här utsmyckning i trädgården men man behöver inte vara sämra karl än att man kan ändra sig. Om det inte blir bra är det bara att ta bort

Med tillönskan om en häääärlig vår.