29. dec, 2015

Sticklingar

Nu har den första snön kommit och det känns lite frostigt med ett par minusgrader. Jag har varit på landet och tittat till växterna som står inomhus och en del av dessa fick även lite vatten. En tur i trädgården var naturligtvis nödvändig för att se hur den klarat den blåsiga hösten. Allt såg bra ut förutom en uppstammad Rhododendron där stammen hade brutits av nere vid roten.
Sådderna som jag skrev om i det förra inlägget har börjat komma upp men med tanke på ljuset så ser de lite spretiga ut. Men huvudsaken är att det finns något att titta på och njuta av vid den här årstiden.
När vi var i Turkiet i våras fick jag med hem en rödbladig växt med rosa blommor som går i ton med bladen och den liknar Tremastarblomma. Den placerades i växthuset vid hemkomsten och inte mycket hade hänt med den under sommaren. I höstas fick den följa med hem till Linköping och står nu i ett fönster. Hela hösten har den växt och blir bara större och större. Ett tag före jul tog jag sticklingar (för att ha något trädgårdsbestyr att syssla med) vilket var en chansning men det verkar som de tar sig. Man kan se att de börjar växa vilket brukar vara ett tecken på att de rotat sig. Nu finns ett tiotal vilka jag ska försöka föröka så att det blir ett tjugotal att plantera ut i sommar.