Mörker

3. feb, 2017

Ett led i förberedelserna inför sommaren är hemsnickerier och lite annat pyssel. Ett nytt spaljetorn liknande det som finns på baksidan i trädgården har tillverkats för att en ros på framsidan ska få något att klättra i. Jag har även försökt mig på att tillverka en japansk lykta vilket gick ganska bra. Får jag tid ska jag tillverka ytterligare en som ska stå vid den nedre dammen på framsidan. Grunden är gjord av frigolit (markisolering) och sedan två lager av kakel-fix med armering. Jag gjorde lite prov förra sommaren och det verkar som det går bra. Efter ett besök på landet idag med närmast vårväder känns det som jag vill komma igång men ännu får vi nog vänta ett tag innan kung Bore är färdig för den här gången.

30. dec, 2016

Åter är ett år till enda och det nya året knackar på dörren. Champagnen är kyld och åter igen häpnas man av hur snabbt åren går. Några nyårslöften är knappast någon idé att avge då man med åren lärt känna sin karaktärsfasthet, eller snarare brist på karaktärsfasthet. Eftersom man är så till åren kommen så är ambitionen för det nya året överlevnad.
Det är med stor tillfredställelse det går att konstatera att vi nu går mot ljusare tider. Även om det dröjer ett tag innan vi märker av det återkommande ljuset så är ändå vintern och mörkret dömda till undergång och långt borta i fjärran väntar våren med värme, ljus och härlig grönska.
Vi lever verkligen i ett land med stora kontraster och kanske är det ändå kontrasterna som gör att vi gläds åt de olika årstiderna.

Gott Nytt År

30. nov, 2016

Hösten har rusat iväg och december är snart här. Det enda positiva som jag kan se med hösten är att det regnat en del och det behövs. På ostkusten i höjd med Västervik har sommaren som gått varit riktigt torr så att varje droppe regn är välkommen även om hösten inte är den bästa årstiden att få regn för många växter.
Det har blåst en hel del under hösten och senast jag var på landet hade blåsten ställt till en del elände. På framsidan intill den större dammen fanns en ganska stor Rönnsumak. Hustrun har haft en önskan om att den skulle tas bort eftersom den blivit ganska stor med åren. Nu har hon fått sin önskan uppfylld då den blåst ner sedan jag sist var nere på landet. Hon brukar ha krafter till att ibland kunna sätta på tv:n utan att röra varken fjärrkontrollen eller tv:n. Men att krafterna var så starka att de kunde nå de nästan 12 milen till landet hade jag ingen aning om.
Nu blir det att börja tänka till om vad som kan vara lämpligt i stället för Rönnsumaken. Kanske kan jag gräva upp en Katalpa som planterades för några år sedan. Den är idag cirka två meter och frösåddes för några år sedan efter att vi varit i Belgrad och hittat fröer i Belgrads botaniska trädgård, som för övrigt var ganska förfallen. Jag har två och skulle kunna flytta den ena. Det får bli ett försök att tidigt i vår se om det går att flytta en av dem. Det får bli ett tidigt vårprojekt.

7. sep, 2016

Hösten börjar så sakterliga göra sitt intåg och av trädgårdsarbetet återstår bara att hålla ogräset borta. Höstens blommor är ganska återhållsamma då vi varit ganska sparsamma med höstblommor. Anledningen till detta är att tiden vid sommarhuset minskar när hösten kommer. När september nalkas börjar redan tankarna på nästa år att infinna sig. Funderingar över vilka sommarblommor som ska inta rabatterna och även förändringar som ska göras inför nästa år.
I år har vi, efter tre års vänta, fått njuta av Lotusblommorna som finns i den uppvärmda "önskebrunnen". När den första blomman visade sig i mitten av sommaren var alla grannar på plats för att se den vackra blomman.
För tre år sedan åkte vi de 43 milen till Uddevalla och tillbaka enbart för att köpa Lotusen. Den inhandlades hos en fantastisk trädgårdsmänniska, Roland Gustavsson, som gärna provar på det mesta. Har ni inte besökt hans trädgård i Uddevalla så är den väl värt ett besök.

8. jun, 2016

Kriget mot rädjuren är inte lika intensivt längre. När det första regnet (18 mm) på månader kom avtog rådjurens besök i trädgården. Det troliga är att vattenbristen i skogen gjorde att de drogs mot de dammar vi har i trädgården och samtidigt passade på att smörja kråset av smörgårdsbordet som dukats upp så här i försommartider. Just nu är det i alla fall inte något större problem och det verkar som det mesta får vara ifred. Dock ser skogsmössen till att få sig ett skrovmål. De är så finurliga att de gnager av stammen till Jätteramsen som då faller så ett de kan njuta av blommor och blad.
På nationaldagen var det visning med ett drygt hundratal gäster. Tack alla ni som besökte oss den här härliga försommardagen.